УСНІ НАРАТИВИ ОСТАРБАЙТЕРІВ: СЮЖЕТОТВОРЧІ ЕЛЕМЕНТИ ТА СЕМАНТИЧНА СТРУКТУРА

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.25128/2304-1222.22.54.02

Ключові слова:

фольклор, усні наративи, Друга світова війна, остарбайтери, повсякдення

Анотація

У пропонованій статті проаналізовано усні наративи остарбайтерів про трудове невільництво в Німеччині періоду Другої світової війни. Фольклор цієї тематичної групи є невід’ємною частиною величезного масиву української народної словесності, породженої репресіями окупаційних режимів ХХ ст. проти борців за свободу і державну незалежність України та спрямованих на упокорення її народу і підпорядкування його волі поневолювачів. Зазначено, що на території, захопленій гітлерівськими окупантами, залучення працездатного населення до різних робіт на місцях і на виїзді проводилося шляхом вербування, спеціальної мобілізації й інших акцій насильного захоплення людей. Це стало моральним та фізичним випробуванням для тогочасного населення України, що також знайшло своє широке відображення у його мистецькій складові, зокрема і в усній народній словесності. Досліджено, що в усних наративах остарбайтерів простежується детальний опис їхнього повсякдення. Для українців, які потрапили на роботу у промислові підприємства основною проблемою розповіді стала проблема пошуку засобів до існування. Саме тому одним з найпоширеніших мотивів в низці епізодів є мотив голодування та пошуку їжі. Акцентовано, що важливе місце в досліджуваних нами наративах займає опис житлових умов, деталей побуту, графіку робочого дня, специфіки роботи. Яскраво виражається образ німця, що через співчутливе, часом доброзичливе ставлення, підтримку конструюється в образ “чужого” як “свого іншого”. Простежено, що в зібраних наративах німці виступають не тільки злотворцями (ворогами), але й в деяких випадках добротворцями та помічниками, що так чи інакше допомагали у скрутній ситуації. Особливе місце в таких розповідях займає фігура помічника, який виступає однією з обов’язкових структурних одиниць в системі дієвих осіб.

Посилання

Воропай О. Ясир: Листи, оповідання і народна творчість у німецькій неволі. Мюнхен: Гільце, 1947. 64 с.

Кирчів Роман. Двадцяте століття в українському фольклорі. Львів: Ін-т народознавства НАН України, 2010. 536 с.

Кузьменко О. Драматичне буття людини в українському фольклорі: концептуальні форми вираження (період Першої та Другої світових воєн): монографія. Львів: Інститут народознавства НАН України, 2018. 728 с.

Кузьменко О. Творчість «остарбайтерів» як форма досвіду й культурна практика: зміна наукової візії фольклориста. Категорія «зміни» у соціальних і гуманітарних дослідженнях: матеріали V міжнародного Тернопільського методологічного колоквіуму, 26-27 березня 2021 року. Тернопіль : ТНПУ ім. В. Гнатюка, 2021. C. 34–39.

Кухарєва Н. Спогади остарбайтерів як важливе джерело вивчення теми війни. Науковi записки. Збiрник праць молодих вчених та аспiрантiв. Т. 19. К., 2009. С. 40-57.

Лапан Т. Особливості спогадів жителів Західної України про рабську та примусову працю в нацистській Німеччині.Сторінки воєнної історії: збірник наукових статтей. 2009. Вип.12. С.73–86.

Листи з фашистської каторги. Збірник листів радянських громадян, які були вигнані на каторжні роботи до фашистської Німеччини. К., 1947. С. 145.

Мишанич С. Фольклористичні та літературознавчі праці. Т. II. Літературознавчі студії. Народні месники України у фольклорі. Талановиті носії і творці фольклору: до проблеми еволюції фольклорної традиції. З історії української фольклористики. Науково-популярні статті. Донецьк: Донецький національний університет, 2003. 470 с.

Невигадане. Усні історії остарбайтерів. Харків, 2004. 236 с

Нестеренко Л. Епістолярій остарбайтерів як джерело вивчення повсякденного життя українців на території Третього Рейху в роки Другої світової війни (на прикладі Срібнянського району Чернігівської області). Сіверянський літопис. 2016. № 4. С. 116-136.

Нестеренко Л. Остарбайтери Срібнянщини: вербування, життя в неволі та після повернення додому. Матеріали міжрегіональної науково-практичної конференції «Вигнання нацистських окупантів з України: пам’ять та уроки історії для сьогодення». Чернігів, 2015. С.69–70.

Попович М. Червоне століття. Київ: «АртЕк», 2005. С. 28-33.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-06-15

Номер

Розділ

Статті