ПІСТ ТА ТРАДИЦІЙНІ ПІСНІ СТРАВИ НАРОДНОЇ КУХНІ УКРАЇНЦІВ
Ключові слова:
піст, пісні страви, національна кухня, українці, старовинні рецептиАнотація
У статті здійснено спробу проаналізувати продукти харчування, які під час постів займали помітне місце у житті українців, а також подається низка давніх і старовинних рецептів найбільш уживаних пісних страв, багато з яких вже повністю або частково вийшли із вжитку. З цього дослідження помітно, що українська народна кухня являла собою швидше пісний, ніж м’ясний раціон. Підтвердженням цього є наявність численних рецептів грибних та рибних страв, із круп, бобів, овочів, фруктів.
Посилання
Смолянський Б. Л. Харчування у православному християнстві / Б.Л. Смолянський, Ю.Г. Григоров, К.Л. Писарчук. – К.: Вища школа, 1997. – 48 с. 2. Отец Вадим. Азбука Православия / Отец Вадим. – Донецк: ООО ПКФ “БАО”, 2007. – 224 с. 3. Артюх Л. Ф. Українська народна кулінарія: Історико-етнографічне дослідження / Л. Ф.Артюх. – К.: Наукова думка, 1977. – 154 с. 4. Артюх Л. Ф. Звичаї українців у народному календарі / Л. Ф.Артюх. – К.: Балтія-Друк, 2012. – 224 с.: іл. 5. Гонтар Т.О. Народне харчування українців Карпат / Т.О.Гонтар. – К.: Наукова думка, 1979. – 138 с. 6. Степанович Є. П. Страви української кухні в піст / Є. П. Степанович. – Київ-Житомир: Пошуково-видавниче агентство “Книга пам’яті України”, Редакційно- видавниче підприємство “Льонок”, 1998. – 104 с. 7. Клиновецька З. Страви й напитки на Україні. Репринт видання 1913 р. / З. Клиновецька.– К.: Час, 1991. – 218 с. 8. Українці: народні вірування, повір’я, демонологія / [Упор., прим., та біогр. нариси А. П. Пономарьова, Т. В. Косміної, О. О. Боряк]. – К.: Либідь, 1991. – 640 с.; іл. 9. Матвеева Н. П. Солнцеворот: праздники, обычаи, предания. (Церковно-народный месяцеслов). Научно- популярное издание / Н. П. Матвеева. – К.: Укр. Центр духов. Культуры, 1995. – 240 с. 10. Етнографія України: Навч. посібн. / [За ред. проф. С.А. Макарчука. – Вид. 2-ге, перероб. і доп.]. – Львів: Світ, 2004. – 520 с. 11. Енциклопедія української кухні / [Ред.-уклад. JI. М. Безусенко]. – Донецьк: Сталкер, 2005. – 512 с. 12. Пашук 3. Н., Апет Т. К. Традиции и кухня славян. – Мн.: Выш. шк., 1994. – 383 с.: ил. 13. Харчування людини / Т. М. Димань, М. М. Барановський, М. С. Ківа та ін.; [За ред. Т. М. Димань]. – Біла Церква, 2005. – 302 с. 14. Панченко В. Г. Українське національне харчування: минуле і майбутнє / В. Г. Панченко. – Дніпропетровськ: Герда, 2009. – 234 с. 15. Супь грибной // Киевские Губернские Ведомости. – 1849. – №28. – Ч. неоф. 16. Киреевский И. Р. Блюда христианских постов и праздников / И. Р. Киреевский / [Отв.ред. Т. С. Шорохова]. – С.: Сонат, 1997. – 208 с. 17. Українська минувшина: Ілюстрований етнографічний довідник. – 2-е вид. / А.П. Пономарьов, Л.Ф. Артюх, Т.В. Косміна та ін. – К.: Либідь, 1994. – 256 с.: іл. 18. Мицик В. Ф. Каша – мати наша: Етнологічні нариси / В. Ф. Мицик. – К.: Україна, 2002. – 192 с. 19. Смолянський Б. Л. Релігія та харчування / Б. Л. Смолянський, Ю. Г. Григоров. – К.: Здоров’я, 1995. – 176 с. 20. Винигреть постный // Киевские Губернские Ведомости. – 1849. – №28. – Ч. неоф.
##submission.downloads##
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія

Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.





