ДЖЕРЕЛА ТВОРЧОСТІ ЛЕОПОЛЬДА ФОН ЗАХЕР-МАЗОХА

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.25128/2304-1222.21.52.07

Ключові слова:

фрейдизм, мазохізм, Захер-Мазох, австрійська література, польська література, українська культура

Анотація

Термін «мазохізм», який вже давно вийшов за межі суто професійного медичного ужитку, увів до обігу один з засновників сексології професор Ріхард фон Крафт-Ебінґ у процесі створення теорії сексуальної патології, спираючись на деякі твори уродженця західноукраїнського міста Львова австрійського письменника Леопольда фон Захер-Мазоха. У системі психоаналізу Зиґмунда Фрейда це явище відносять до числа елементів несвідомого у психіці. Девіація, яка відображає схильність особистості до сексуального задоволення через приниження, мала у творчості Захер-Мазоха характер випадковий та епізодичний. У монографії «Psychopathia Sexualis» Крафт-Ебінґ посилається лише на один текст – «Венера у хутрі», внаслідок чого дослідник кваліфікує як сексуальних збоченців не тільки персонаж літературного твору, але й самого автора. Додаток «Мазох» не є родовою приналежністю письменника, а дівочим прізвищем матері, дочки професора Франца Мазоха, ректора Львівського університету та почесного громадянина Львова. Письменник, який на момент публікації книги, виданої невеликим накладом та латинською мовою, відійшов від наукової діяльності і міг взагалі не знати про використання його імені як наукового терміну. Значно більш суттєвим вектором у писаннях німецькомовного літератора, представника австрійської імперської аристократії, університетського вченого були твори, присвячені історії, побуту та звичаям польської, єврейської та особливо української національних меншин Австро-Угорщини. Ця обставина спричинила упереджене ставлення до нього у тогочасній імперській літературній критиці як до панславіста та юдофіла. Існує тенденція пояснювати виникнення «української школи» в австрійській літературі і зокрема – у книгах Захер-Мазоха, тісним зв’язком з домінуючим у Галичині українським етносом у початковий період життя письменника. Аналогічним чином виникла «українська школа» у польській літературі. Можна висловити припущення, що причиною «комплексу України» у авторській самосвідомості як австрійських, так і польських письменників, є почуття родинного обов’язку перед етнічним середовищем, яке сприймається як колиска. Перспективним було б порівняння образів галицьких (польських, єврейських, українських) жінок у творах Захер-Мазоха з його реальними жінками – слов’янками та псевдо-слов’янками.

Посилання

Вульф Л. «Мої найзаповітніші фантазії»: Леопольд фон Захер-Мазох і міф Східної Європи. Україна модерна. 2003. Число 8.

Горбач А.-Г. Українська тематика в творчості Захер-Мазоха. Сучасність. 1995, № 1.

Джонс Э. Жизнь и творения Зигмунда Фрейда. М.,1996. 448 с.

Захер-Мазох Л. фон. Венера в хутрі. Київ, 2018. 156 с.

Захер-Мазох Л. фон. Вибрані твори. (Авт. післямови Лариса Цибенко). Львів, 1999. 383 с.

Захер-Мазох Л. фон. Дванадцятий сніданок. Всесвіт. 2006. №5/6. С.202-206.

Захер-Мазох Л. фон. Мандрівні комедіанти. Харків, 2020. 250 с.

Крафт-Эбинг Р. Половая психопатия. М., 2013. 624 с.

Мазохизм. – Советский энциклопедический словарь. М.: Сов энциклопедия, 1985. 1600с.

Психиатрический энциклопедический словарь. К.: МАУП, 2003. 1200 с.

Садизм. – Советский энциклопедический словарь. М.: Сов энциклопедия, 1985. 1600с.

Сварник Г. Джерела до біографії Леопольда фон Захер-Мазоха та його родини у Галичині. Незалежний культурологічний часопис «Ї». 2017. Число 87.

Середа О. Леопольд фон Захер-Мазох і український національний рух у Галичині у 60–х роках XIX ст. Україна: культурна спадщина, національна свідомість, державність. 1998. Вип. 5.

Фрейд З. О психоанализе. «Ребенка бьют»: к вопросу о происхождении сексуальных извращений. Москва, 2008. 140 с.

Фрейд З. О психоанализе. Пять лекций. Методика и техника психоанализа. С.-Пбг., 1998. 224 с.

Фрейд З. Экономическая проблема мазохизма. Психоаналіз. 2011. № 1 (15). С. 8-19.

Энциклопедическій словарь. Издатели Ф.А. Брокгаузъ (Лейпцигъ), И.А. Ефронъ (С.-Петербургъ).Томъ XII. Жилы – Земпахъ. С.-Петербургъ, 1894. 480 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-06-19

Номер

Розділ

Статті