ДОСВІД ПРОВЕДЕННЯ КОНКУРСУ АКАДЕМІЧНИХ ЕСЕ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/2307-1222.2024-57-27

Ключові слова:

академічне письмо, академічна риторика, академічне есе, конкурс, проблемна група

Анотація

У статті описано досвід проведення конкурсу академічних есе серед здобувачів вищої освіти першого (бакалаврського) рівня вищої освіти. У конкурсі студентських академічних есе презентовано результати роботи проблемної групи. Конкурс академічних есе проводився у пам’ять про проф. С.О. Застровську у травні 2023 р. в рамках щорічних Днів науки Волинського національного університету імені Лесі Українки. Організатором конкурсу, ініційованого авторкою цієї статті, виступила кафедра німецької філології факультету іноземних мов. На конкурс на тему «Академічна доброчесть» подано 25 академічних есе. Конкурс проведено у декілька етапів. Спочатку було опубліковано оголошення про конкурс, у якому подано тему та пояснено умови участі. Після цього відбулася реєстрація та подання есе: студенти мали змогу зареєструватися на конкурс та подати свої фінальні есе у визначений термін. Перевірка на плагіат здійснювалася за допомогою програми StrikePlagiarism.com та Unicheck. Журі оцінило есе, подані студентами першого курсу, та відібрало найперспективніших учасників. Відбір відбувався за такими критеріями, як оригінальність ідей, відповідність темі та якість написання. Есе демонстрували чітку аргументацію та мовну точність, а також чітку та лаконічну структуру. Переможців оголошено організаторами та відзначено за досягнення призами і грамотами. Найкращі академічні есе опубліковано в наукових виданнях. Організатори отримали зворотний зв’язок від учасників із метою поліпшення конкурсу на наступні роки та забезпечення його позитивного впливу на просування академічної доброчесті. Слід підкреслити різноманітність тем поданих есе, які сформульовано здобувачами вищої освіти самостійно та відповідно до їхніх інтересів. У своїх есе учасники конкурсу намагалися розкрити такі питання, як що таке академічна доброчесть і яку роль відіграють мотивація та самомотивація в академічній діяльності. Організація й проведення конкурсу сприяли підвищенню ефективності та якості студентської науково-дослідницької роботи, активізації пізнавальної діяльності здобувачів вищої освіти та посиленню мотивації усіх учасників освітнього процесу.

Посилання

Галицька О.Б. Дискурсна формація науки ХХІ ст. Worldview explications of modernism and postmodernism : монографія. Riga : Baltija Publishing, 2023. Р. 38–72. DOI: https://doi.org/10.30525/978-9934-26-357-6-3.

Галицька О.Б. Академічна доброчесність у Лесиному виші. Сучасні тенденції розвитку лінгвістики та лінгводидактики : зб. матеріалів ІІ Всеукр. наук.-практ. конф., м. Рівне, 12 травня 2021 р. Рівне : НУВГП, 2021. С. 225–228.

Галицька О.Б. Роздуми про стратегії академічної доброчесності у площині стажування. Академічна доброчесність: виклики сучасності : зб. наук. есеїв учасників наук. Стажування, Республіка Польща, Варшава, 27.06–05.08.2022. Варшава : Polish-Ukrainian Foundation The Institute of International Academic and Scientific Cooperation; Theological Academy of the University of Cardinal Stefan Vyshinsky in Warsaw; Fundacja ADD, 2022. С. 49–51.

Галицька О.Б. Академічне письмо та риторика : навчальний посібник / авт.-упоряд. О.Б. Галицька. Луцьк : Вежа-Друк, 2023. 318 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-04-09

Номер

Розділ

МЕТОДИЧНІ СТУДІЇ