ВИКЛАДАННЯ ІНОЗЕМНОЇ МОВИ (АНГЛІЙСЬКОЇ) НА МЕХАНІЧНИХ СПЕЦІАЛЬНОСТЯХ: ПРОБЛЕМИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/2307-1222.2024-57-33

Ключові слова:

англійська мова, методика викладання, механічні спеціальності, педагогічні технології, мотивація, компетентності

Анотація

Стаття є дослідженням проблем та перспектив викладання іноземної мови (англійської) на механічних спеціальностях. Виокремлено проблеми викладання, які постають перед викладачами іноземної мови: мотивація студентів до оволодіння англійською мовою; оволодіння спеціальною лексикою, термінологією; формування комунікативної, міжкультурної та соціолінгвістичної компетентностей. У контексті вивчення іноземної мови у студентів, викладачів виникають складнощі, пов'язані з мотивацією, вивченням спеціалізованої лексики та термінології і формуванням комунікативної, міжкультурної та соціолінгвістичної компетентностей. Вирішення цих проблем вимагає упровадження сучасних педагогічних технологій, орієнтованих на підвищення професійної компетентності студентів. Проведений аналіз показує, що вирішення цих проблем можливе завдяки впровадженню сучасних педагогічних технологій, спрямованих на підвищення мотивації студентів, розвиток професійної термінології та формування комунікативних навичок. Зокрема, використання інтерактивних методик, інноваційних підходів та інших активних навчальних методів може привнести позитивні зміни в процес вивчення іноземної мови на механічних спеціальностях. Дослідження підкреслює важливість інтеграції іноземної мови в освітній процес на технічних спеціальностях, сприяючи підготовці майбутніх фахівців для успішного конкурування на міжнародному ринку праці. Урахування цих аспектів є необхідним у контексті підвищення якості технічної освіти та підготовки спеціалістів, які володіють не лише технічними, а й мовними навичками. Окреслено шляхи вирішення цих проблем та перспективи впровадження сучасних педагогічних технологій, які орієнтовані на професійний розвиток майбутніх спеціалістів. Окрім того, стаття акцентує увагу на перспективах використання інноваційних методик викладання англійської мови на механічних спеціальностях, зокрема застосування інтерактивних технологій та підходів, спрямованих на розвиток мовної та професійної компетенцій.

Посилання

Гладун М.А., Сабліна М.А. Сучасні онлайн-інструменти інтерактивного навчання як технологія співробітництва. Open Educational E-environment of modern university. 2018. № 4. С. 33–43.

Карпушина М., Шумило І. Використання освітніх Інтернет-платформ у навчанні іноземної мови. Вісник Національного університету «Львівська політехніка». Серія «Інформатизація вищого навчального закладу». 2018. № 903. С. 81–87.

Кудря М.М. Сучасні методики викладання іноземних мов у вищій школі України. Вища освіта у контексті інтеграції до європейського освітнього простору. 2022. № 2. С. 222–230.

Осіпчук Н.В. Проблематика навчання іноземній мові у технічних вищих навчальних закладах. Наукові записки Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка. Серія «Педагогіка». 2011. № 4. С. 204–209.

Осіпчук Н. Сучасний стан навчання іноземних мов у вітчизняних та зарубіжних вищих технічних навчальних закладах. Оновлення змісту, форм та методів навчання і виховання в закладах освіти. 2017. Вип. 16. С. 271–273.

Скуратівська М.О. Сучасні методи та технології викладання іноземних мов у вищій школі України. Науковий огляд. 2015. № 4. С. 15–17.

Чорна О.О. Особливості та практика формування іншомовної комунікативної компетентності студентів технічних спеціальностей. Викладання мов у вищих навчальних закладах освіти на сучасному етапі. Міжпредметні зв’язки. Наукові дослідження. Досвід. Пошуки. 2013. Вип. 22. С. 230–237.

Яковлева М.Л. Сучасні тенденції у навчанні іноземних мов студентів вищих навчальних закладів. Закарпатські філологічні студії. 2018. Вип 4. Т. 2. С. 36–39.

Яковлєва М.Л. Розвиток англійської мови у вищому технічному навчальному закладі. Педагогіка формування творчої особистості у вищій і загальноосвітній школах. 2020. № 70. Т. 4. С. 227–230.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-04-09

Номер

Розділ

МЕТОДИЧНІ СТУДІЇ