ТЕОРЕТИКО-МЕТОДОЛОГІЧНИЙ АНАЛІЗ СУЧАСНИХ ОСВІТНІХ ФЕНОМЕНІВ ВИВЧЕННЯ УКРАЇНСЬКОЇ МОВИ В ЗАКЛАДАХ ЗАГАЛЬНОЇ СЕРЕДНЬОЇ ОСВІТИ: ГЕЙМІФІКАЦІЯ ТА ЦИФРОВІЗАЦІЯ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/2307-1222.2024-57-34

Ключові слова:

лінгводидактика, цифровізація, гейміфікація, освітні технології, навчання української мови

Анотація

Розглянуто актуальну проблему використання сучасних передових технологій гейміфікації та цифровізації у навчанні української мови, пов’язаних із трансформацією освітніх процесів, побудовою педагогічних стратегій відповідно до потреб суспільства. Здійснено аналіз технології лінгводидактичного спрямування гейміфікації у вивченні української мови, здатної сприяти використанню ігрових практик для залучення школярів до розв’язання навчальних потреб, розкривати нові можливості керування освітніми технологіями, розвивати інтелектуальні та творчі здібності школярів. Зосереджено увагу на вимогах реформування освіти і створення персоніфікованого середовища під час засвоєння мовних знань і формування мовленнєвих умінь, що забезпечуються цифровими та ігровими компонентами, які реалізуються на принципах гейміфікації та цифровізації, дають змогу вчителям-філологам розв’язувати освітні завдання за допомогою цифрових ресурсів в умовах НУШ. Описано можливості технології гейміфікації, що забезпечується цифровими компонентами, є для вчителя методом, формою роботи і засобом навчання, виховання та впливу на процес вивчення української мови. З’ясовано, що методика цифрової та гейміфікаційної лінгводидактичної освіти як симбіоз двох технологічних стратегій сприяє створенню освітніх цифрових програм для навчання учнів української мови, використанню сучасних методів навчання. Умотивовано найбільш доступні для вчителів і учнів системи електронного навчання (персональний комп’ютер, ноутбук, планшет, смартфон тощо), що дають змогу здійснювати навчання мови й мовлення в режимі онлайн, відкривають новітній шлях (новітні підходи) до залучення інших освітніх технологічних ресурсів.

Посилання

Захарін С. Про цифровізацію освіти. URL: https://osvita.ua/blogs /88784/.

Гейміфікація як сучасний напрям вітчизняної освіти. URL: https://openedu.kubg.edu.ua/journal/index.php/openedu/article/view/ 230.

Горбунцова Т.Ю. Цікаві ігри та вправи на уроках української мови. Київ : Радянська школа, 1996. 120 с.

Ноутбук. URL: https://uk.wikipedia.org/wiki.

Планшет: URL: https://uk.wikipedia.org/wiki.

Ґаджет: URL: wikipedia.orghttps://uk. wikipedia.org › wiki.

LanguageTool – Перевірка граматики, стилю та орфографії. URL: languagetool.org https://languagetool. Org.

Наукові конференції. URL: http://oldconf.neasmo.org.ua/node/.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-04-09

Номер

Розділ

МЕТОДИЧНІ СТУДІЇ