ВИКОРИСТАННЯ ШТУЧНОГО ІНТЕЛЕКТУ ТА НЕЙРОМЕРЕЖ В ОСВІТНЬОМУ ПРОЦЕСІ З ФАХОВИХ ДИСЦИПЛІН СТУДЕНТАМИ СПЕЦІАЛЬНОСТІ «ПРОФЕСІЙНА ОСВІТА (ЦИФРОВІ ТЕХНОЛОГІЇ)»

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.25128/2415-3605.23.1.6

Ключові слова:

штучний інтелект, нейромережі, освітній процес, оптимізація, адаптивне навчання, індивідуальне навчання, професійна освіта

Анотація

Розглядаються можливості та перспективи використання штучного інтелекту та нейромереж у навчанні студентів. Застосування цих технологій може позитивно вплинути на якість навчання та забезпечити більш ефективну передачу знань. Розглядаються можливості використання нейромереж при вивченні фахових дисциплін студентами спеціальності «Професійна освіта (Цифрові технології)». Серед переваг використання штучного інтелекту та нейромереж в навчанні є оптимізація освітнього процесу, адаптивне та індивідуальне навчання, підвищення мотивації та автоматична оцінка знань і навичок. Також розглядається можливість використання нейромереж для аналізу даних, що дозволить студентам покращити якість досліджень і підвищити точність результатів. Крім того, системи штучного інтелекту можуть допомогти забезпечити ефективніше навчання віддалено. Додатково штучний інтелект може бути застосований для створення віртуальних тренажерів і симуляторів, що дозволить студентам набувати практичних навичок і досвіду без ризику випробування на реальних об’єктах. Зокрема, це може бути корисно для студентів, що вивчають ремонт та модернізацію комп’ютерної техніки, де важливо набувати практичний досвід та уміння безпечно й ефективно працювати з обладнанням. Незважаючи на переваги, що надає використання цих технологій, такі як індивідуалізація навчання та збільшення ефективності, можливі недоліки теж варто враховувати. До недоліків варто віднести низьку якість вихідних даних, можливість виникнення помилок у процесі роботи нейромережі, деяких етичних проблем. Для зменшення негативного впливу цих недоліків необхідно використовувати технології з урахуванням їх обмежень та ризиків, а також постійно вдосконалювати технічну базу та підвищувати рівень кваліфікації викладачів і студентів. Загалом, використання штучного інтелекту та нейромереж у навчанні є перспективним і потужним інструментом, який може покращити якість навчання, зробити його більш ефективним та персоналізованим для кожного студента. Використання цих технологій передбачає допомогти студентам набувати нових знань і навичок, готувати їх до викликів цифрової епохи.

Посилання

Запорожець Т. В. Застосування інтелектуальних технологій та систем штучного інтелекту для підтримки прийняття управлінських рішень. Вчені записки ТНУ імені В. І. Вернадського. Серія: Державне управління. 2020. Т. 31 (70), № 2. С. 79–85.

Кононюк А. Ю. Нейроні мережі і генетичні алгоритми. Київ: Корнійчук, 2008. 446 с.

Крутина С. А., Малахов Е. В., Гогунський В. Д. Структурування знань у автоматизованих навчальних системах з елементами штучного інтелекту. Моделювання у прикл. наук. Дослідженнях. Матеріали XIV семінару. Одеса: ОНПУ, 2007. С. 37–39.

Литвин В. В. Бази знань інтелектуальних систем підтримки прийняття рішень. Монографія. Львів: Львівська політехніка, 2011. 240 с.

Пікуляк М. В., Савка І. Я, Дутчак М. С. Використання апарату нейромереж для дослідження адаптивної навчальної траєкторії. Комп’ютерно-інтегровані технології: освіта, наука, виробництво. Луцьк, 2022. Вип. 47. С. 91–97.

Садовий М. І., Соменко Д. В., Трифонова О. М. Робототехнічні комплекти в освітньому процесі. Збірник наукових праць Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка: Серія педагогічна, 2021. Вип. 27. С. 125–128.

Ткаленко О. М., Макаренко А. О. Полоневич О. В. Інтелектуальні технології та системи штучного інтелекту для підтримки прийняття рішень. Телекомунікаційні та інформаційні технології. 2019. № 2 (63). С. 53–59.

Трифонова О.М., Садовий М.І. Інформаційні технології в наукових дослідженнях. Педагогічні науки. Херсон, 2022. Вип. 98. С. 27–34.

Штучний інтелект. Як він вплине на освіту. URL: https://nus.org.ua/articles/shtuchnyj-intelekt-yakvin-vplyne-na-osvitu/

Як штучний інтелект може допомогти освіті. URL: https://osvitoria.media/experience/yak-shtuchnyjintelekt-mozhe-dopomogty-osviti/

Haykin S., Neural networks, a comprehensive foundation. N. Y.: Macmillan College Publishing Company, 1994.

Pikuliak М. Development of an adaptive module of the distance education system based on a hybrid neuro-fuzzy network. Proceedings of the 2020 IEEE Third International Conference on Data Stream Mining&Processing (DSMP). Lviv, Ukraine, August 21–25. 2020. Р. 44–49.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-07-11